Feriepraktik 2012

Outside in – Inside out
En dansföreställning i Örebro Stadspark
Feriepraktiken för unga dansare i Örebro län.

Premiär 18 juli kl 19:00
Spelas även
19 juli kl 16:00 och 19:00
20 juli kl 16:00 och 19:00

Koreografi: Maria Ahlgren och Anna-Karin Nilsson

Dansare:
Jolin D´Mello, Hedda Ekholm, Alma Frödén, Ellen Gribing
Anna Gustavsson, Jennie Hedman, Rickard Johansson
Amanda Marcher, Denilson Mario Galeano, Emma Nilsson
Nathalie Oscarsson, Elisabet Pasztor, Hanna Sorjonen
Linnea Söderbäck, AnnaIda Vaccaro, Johanna Wallin

Föreställningsinfo:

Samling för publiken vid Örebro Stadsparks entré,
Floragatan 1
Publiken tas med på en guidad promenad mellan olika spelplatser/miljöer i parken. Räkna med att stå och gå en del

Föreställningen är rullstolsvänlig förutsatt att rullstolen kan köras på gräs vissa sträckor.

Fri entré. Ingen förbokning.

Föreställningens längd: ca 1 timma.

Om Feriepraktiken:

Redan 2005 genomförde föreningen Fröjdans, i samarbete med Örebro läns landsting och länets danskonsulent, ett sommarprojekt som gav unga dansare möjlighet till feriepraktik.
Syftet har varit att ge unga dansare inblick och erfarenhet inom yrkeslivet som dansare genom mötet med den yrkesverksamma koreografen. Målet är att under fyra veckor arbeta fram ett högkvalitativt dansverk som mynnar ut i ett antal föreställningar och därmed inspirera flera unga dansutövare.

Outside in – Inside out

2012 års föreställning ”Outside in- Inside out” är en ”site-specific” föreställning som utgår ifrån Maria Ahlgrens konstnärliga examensarbete i danspedagogik: ”Parken som innerum och uterum” Dans och Cirkushögskolan, Stockholm.
Citat från Marias text: ”Jag har några stora övergripande frågor som jag återkommer till kontinuerligt i mitt dansande liv. Hur håller man dansen och dansundervisningen konstnärligt levande? Hur kan dansen kommunicera mera och till flera? Hur kan elever/dansare bli mera medskapande? Varifrån kommer inspirationen till (dans)skapandet? Inifrån oss själva, vårt inre, eller genom det vi upplever av den yttre världen? Eller är det i dialogen mellan vårt inre och den yttre världen som inspirationen till skapandet uppstår?” Slut citat.

Att flytta ut dansen från det traditionella scenrummet till det offentliga rummet, här ’Parken’, och låta dansarna få vara medskapare i hela processen inför en föreställning är ett sätt att skapa en mer levande scenkonst där dansarna äger dansen som konstnärligt språk.
Så kallad site-specific konst är spännande just för att den tar konsten ut i världen och världen in i konsten.
Parken är en mötesplats, en öppen plats och en plats som är konst i sig själv. Här möts natur och kultur. Genom att skapa en dansföreställning där dansen och dansarna för lekfulla dialoger med parkmiljöerna vill vi nå och inspirera en större och bredare publik.

Varje plats är scenografi och ursprung för en egen del i föreställningen.